Gözleme

CK Knirsch 2. mája 2024

Približná doba čítania: 1 minútu

Turecké placky

Gözleme

Gözleme sú tradičné turecké lokše s rôznymi náplňami. Gözleme sa pripravuje na špeciálnej panvici zvanej saj. Môžeme ich však piecť aj na suchej panvici na klasickom plynovom sporáku. Ukázalo sa to byť rovnako veľmi chutné!
Kuchyňa turecká

Ingrediencie
  

Suroviny na cesto:

  • 1 kg hladká múka
  • 500 ml voda
  • 1 tbps soľ

Suroviny na plnku:

  • 500 g zemiaky
  • 300 g mleté mäso
  • 50 g maslo
  • soľ
  • 200 g maslo na pomastenie hotových lokší

Inštrukcie
 

  • Zemiaky ošúpeme, osolíme a uvaríme do mäkka.
    500 g zemiaky
  • Zatiaľ čo sa zemiaky varia, smažíme mleté mäso, kým nebude mäkké.
    300 g mleté mäso
  • Keď sú zemiaky uvarené, scedíme vodu, pridáme maslo a akýmkoľvek spôsobom ich rozpučíme na kašu bez hrudiek.
    50 g maslo, soľ
  • Vymiesime cesto. Múku zmiešame so soľou a v niekoľkých malých dávkach prilievame teplú vodu. Výsledkom by malo byť elastické, husté cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a necháme 30 minút odpočívať.
    1 kg hladká múka, 1 tbps soľ, 500 ml voda
  • Cesto rozdelíme na 12 častí, z ktorých vytvoríme guľky a tie prikryjeme fóliou.
  • Každú guľku rozvaľkáme čo najtenšie. Na jednu polovicu položíme dve polievkové lyžice zemiakovej kaše a jednu polievkovú lyžicu vyprážaného mletého mäsa.
  • Prikryjeme druhou polovicou, tak aby nám vznikol mesiačik. Okraje spojíme buď pomocou špeciálneho noža alebo prištipneme prstami. Prebytočné cesto z okrajov môžeme aj orezať.
  • Takto vytvarované veľké pirohy potom smažíme na suchej panvici na prudkom ohni z oboch strán, kým sa neobjavia hnedé škvrny.
  • Hotový prioh opatrne zrolujeme, preložíme do misky a namažeme maslom. Rovnako tak urobíme so všetkými pirohmi a ukladáme ich postupne na seba.
    200 g maslo na pomastenie hotových lokší
  • Kým sa ostatné pirohy ešte pečú, tie hotové prikryjeme pokrievkou alebo miskou, aby nevychladli.
  • Gözleme podávame so sladkým čajom. Podľa chuti môžeme pridať čerstvú zeleninu alebo kyslé uhorky.

Poznámky

Saj je špeciálna panvica, ktorá nemá zdvihnuté okraje, ale je to len plochá železná, alebo liatinová platňa bez rúčky na uchopenie, ktorá sa položí rovno na oheň.

Prečítaj si ďalšie články

IC vlak ZSR

Cestovanie so ŽSR do Košíc a späť

Po dlhšej dobe sme museli ísť do Košíc a keďže začiatkom roka spoločnosť RegioJet skončila na trati Bratislava – Košice, neostávalo nič iné, len absolvovať túto trasu len ostávajúcim prevádzkovateľom. Aké sú skúsenosti? Zlepšili sa vôbec v niečom?

Pghindzavank

Bratia Mikoyan-ovci a región plný významných kláštorov

Momentálne sa nachádzame v provincii Lori na severe Arménska. To, že táto provincia bola v roku 1988 ťažko poškodená zemetrasením, nie je veľmi vidno. Skôr je tu nádherná zelená príroda s ešte krajšími hlbokými kaňonmi a kopcami. Tie schovávajú nespočetné množstvo pozoruhodností, a práve ideme niektoré z nich objaviť.

Prometheus cave, Georgia

Jaskyne v blízkosti Kutaisi

Najbližšie dni v Kutaisi chceme naplno využiť výletmi do blízkeho okolia. Jedným z takýchto výletov je návšteva jaskýň nachádzajúce sa asi 20km severne od Kutaisi.

Ruiny v Maroku

Provincia Ouarzazate

V oáze Skoura máme ešte dva plné dni k dispozícii. Do Ouarzazate nás to nijak extra netiahne, keďže to je až veľmi turistické miesto s hollywoodskými štúdiami (tie máme v pláne navštíviť po ceste do Taroudant). Našťastie v relatívnej blízkosti sa toho nachádza viac než dosť. Kľudne by sa tu dal týždeň stráviť a nenudili…

Nezabudni o tom povedať aj ostatným

Chýba ti niečo v článku?

Môžeš nám napísať a opýtať sa.  My túto informáciu dodatočne doplníme aj do článku.