Ryžu dôkladne niekoľkokrát prepláchnete a pretrite ju v prstoch v hrnci s vodou, až s nej zlejete takmer číru vodu. Množstvo ryže odmerajte hrnčekom, vysypte ju do hrnca s dvojitým dnom alebo do ryžovaru, zalejte rovnakým množstvom vody a nechajte 1 hodinu odpočívať, zrnká prestanú byť priehľadné a zbelejú.
250 g ryža na sushi
Zahrejte ryžu rýchle k varu, stlmte teplotu a pod pokličkou ju nechajte zhruba 15 minú dovariť domäka, alebo ju uvarte v ryžovari podľa návodu. Uvarenú ryžu nechajte vychladnúť, podľa potreby ju ľahko načechrite vidličkou.
Medzitým si môžete pripraviť a nakrájať suroviny na náplň.
V akej forme bude jedlo, je už na vás. Či je to vo forme sendviču, alebo sushi. Pre tvorbu sushi si pripravte riasu, ktorá bude mierne navlhčená, aby sa nelámala.
4 ks štvorce riasy
Ryžu podľa chuti osoľte. Na riasu naneste v dostatočnej vrstve ryžu, ktorú následne je potrebné utlačiť, aby sa jednotlivé zrniečka pospájali.
soľ
Následne naskladajte na koniec riasy vašu obľúbenú náplň. Pre perfekcionistov: Popremýšľajte, ako budú vypadať samotné suroviny v kompozícii samotného rezu.
náplň podľa chuti, sójová omáčka
Práve samotné zrolovanie je to najväčšie umenie. Ak ste nevykonali správne predchádzajúce kroky, bude sa vám valec rozpádavať. Pri rolovaní, treba mať mierne vlhké ruky, a vyvinúť miernu silu (tak, aby ste nepotrhali samotnú riasu). Vďaka vlhkosti ryže sa riasa prilepí.
Následne stačí už len stačí nakrájať. Podmienkou je mať ostrý a navlhčený nôž.
Z 1/2kg ryže môžete pripraviť približne 50ks sushi.