Zber medvedieho cesnaku
CK Knirsch 19. marca 2017
Približná doba čítania: 5 minút
Jar je už tu, snežienky pomaly odkvitli a v lesoch ich nahrádza medvedí cesnak. To je pre nás pokyn aby sme si zas urobili zásoby na celý rok. Minulý rok sme ho už zbierali vo februári, ale tento rok začína rásť tak ako má.
Nájsť ho môžete najmä v listnatých a lužných lesoch s dostatkom vlhkosti. To znamená, že lužné lesy sú priam na to stvorené. V Bratislave je pár lokalít kde ho určite každoročne nájdete. Jedným z nich je Petržalka a jej okolie veľkého a malého Draždiaka či Dostihovej dráhy. Tam ale vôbec nechodíme zbierať, pretože väčšina psíčkarov tam chodí venčiť.
Obyvatelia Petržalky ešte môžu zájsť na vychádzku do Rusovského parku smerom na Čuňovské jazerá. Ešte sa dá zájsť na príjemnú prechádzku na Partizánsku lúku a vybrať sa na Klepáč a sledovať ľavú stranu Vidrice. Ešte je miesto aj za Slovnaftom na ostrove Kopáč, ale práve pre blízkosť Slovnaftu, neviem či by sme tam zbierali. Navyše oblasť má vyhlásený 5. stupeň ochrany, čiže zber je zakázaný a pod hrozbou pokuty. Miest je ešte neúrekom, stačí sa poprechádzať v lesoch popri Dunaji či Morave a určite nájdete. My chodievame k Devínskej Kobyle zo strany Technického skla.
Zákaz alebo nie?
Tak, ako snežienky nie je zakázané zbierať, tak ani medvedí cesnak nie je zakázaný, ale akýkoľvek zber je zakázaný v chránených oblastiach. A práve preto treba dobre poznať, kde ešte môžete a kde už nie. Preto aj naše miesto je overené. Poďte teda s nami na zber asi najneznečistenejšieho medvedieho cesnaku v Bratislave. V blízkosti žiadna fabrika ani množstvo psíčkarov. Dokonca aj samotný les rozvoniava už na diaľku cesnakom a je ho toľko, že ho môžete kosiť.
Identifikácia
Všade sa píše, že sa dá ľahko pomýliť s konvalinkou. Síce nevieme kde na toto došli, ale to len slepý si môže pomýliť. Dokonca ani ten nie. Stačí list medvedieho cesnaku požmoliť v prstoch a hneď zacítite typickú vôňu cesnaku. Dokonca aj samotné listy sú úplne iné.
Spracovanie
Najideálnejšie je jesť cesnak čerstvý hneď ako ho natrháte. Preto ak idete na zber, urobte si rovno aj piknik a zoberte si so sebou chlieb, maslo a soľ. Maximálna pochúťka! Ale na zber ideme preto, aby nám aj na neskoršie obdobie ostalo. Sušením alebo zmrazením medvedieho cesnaku si úrodu znehodnotíte. Nie je to najšťastnejšie riešenie. Aj keď obchodníci to využívajú a predávajú sušený medvedí cesnak s čerstvým sa nedá zrovnať. A len tak na okraj, v čase úrody sa viazanička medvedieho cesnaku predáva za 2,- €!!!
My ho spracúvame vo forme pesta. Umyté a rozsekané listy sú zmiešané s rozsekanými orechmi, sušenými paradajkami, parmezánom a olivovým olejom. Touto zmesou naplníme fľaštičky doplna a pre dlhodobé skladovanie ich ešte zalejeme olivovým olejom aby sa vytvoril z oleja nepriepustný povrch. V takomto stave môžete úrodu skladovať celoročne bez straty akýchkoľvek vitamínov. A je to vynikajúce na prípravu rýchleho obeda. Stačí uvariť špagety a k tomu si dať toto pesto. Tak budete mať aj v sychravé jesenné dni doma jar.
Možností ako využiť nazbieraný medvedí cesnak je neúrekom. My ešte odporúčame si urobiť tinktúru alebo cesnakové maslo (zmiešať maslo s posekanými listami). Na internete nájdete veľa možností využitia.
Prečítaj si ďalšie články
Tour de Romania 2016 (10.diel)
Čo v takom meste ako Nyíregyháza? Pamiatok, hradov a iných takýchto “skvostov” už máme dosť a voľba padá na ZOO. A nie hocijakú. Táto ZOO získala minulý rok titul “Najlepšia ZOO v Európe”. Už v roku 2005 sme ju navštívili, ale odvtedy sa zmenila podstatne k lepšiemu.
Malorka: Predĺž si leto (časť druhá)
Nasledujúci deň nevyzeral extra nádejne a ani predpoveď počasia. Na celý deň hlásili zamračené počasie s dažďom. Do tohto sme boli vybavený, tak nám to nejako extra neprekážalo, ale i tak by sme boli radšej keby bolo slnečno.