Skip to content

Bhapa Doi

CK Knirsch 12. marca 2023

Približná doba čítania: 4 minúty

Tento mimoriadne jednoduchý recept pochádza z Indie, konkrétne z oblasti Západného Bengálska. Jeho názov v preklade znamená “parený jogurt”, čo vystihuje jeho spôsob prípravy.

Jedlo má bohatú a krémovú chuť a je obľúbené nielen v Indii, ale aj v iných krajinách juhovýchodnej Ázie. Bhapa Doi sa často servíruje na špeciálne príležitosti, ako sú svadby, narodeniny a festivaly, ale môže sa tiež podávať ako dezert po jedle.

Recept je tak jednoduchý, že ho zvládne upiecť aj taký, čo v živote nevaril, alebo nemá vôbec k tomu vzťah. V skutočnosti potrebuješ iba zopár ingrediencií, ktoré sa dajú kúpiť v akomkoľvek obchode s potravinami.

Bhapa Doi

Ingrediencie

  • 400g gréckeho jogurtu
  • 125ml sladeného kondenzovaného mlieka
  • 200ml smotany
  • ¼ lyžičky mletého kardamonu
  • ovocie, orechy alebo jedlé kvety na ozdobenie

Postup

Vezmete jogurt, kondenzované mlieko a smotanu spolu s kardamonom a jednoducho to vo väčšej mise rozmiešate do hladka. To je vlastne celá príprava. Tip na vylepšenie je nižšie.

Následne zmes rozdelíte do menších misiek, ktoré zvládnu väčšiu teplotu a zakryjete alobalom. Ak máte k tomu aj príslušný vrchnák, nemusíte ich alobalom zakrývať. Tieto misky umiestnite do hlbšieho pekáču, ktorý naplníte horúcou vodou asi jeden centimeter pod okraj misiek.

Pečte približne 40 minút pri 170 °C. Potom nechajte vychladnúť na izbovú teplotu a následne nechajte vychladiť v chladničke minimálne na dve hodiny. Ideálne bude, keď to budete robiť večer a v chladničke sa budú misky chladiť do rána.

Dezert už iba ozdobte podľa chute, napr. čerstvým ovocím, jedlými kvetmi alebo rozdrvenými orechami.

Tip

Bhapa Doi môžete vylepšiť, keď ho ochutíte šafranom. Rozdrvte štipku šafranu s ½ kryštálového cukru, rozmiešajte v 2 lyžiciach vlažného mlieka, nechajte 10 minút odležať a vmiešajte spoločne s ostatnými surovinami k jogurtu.

parený jogurt

Bhapa Doi

Bhapa Doi: vynikajúci a jednoduchý dezert z Bengálska.
5 from 1 vote
Doba prípravy 30 minutes
Doba pečenia 40 minutes
Celkový čas 1 hour 10 minutes
Typ jedla Dessert
Kuchyňa Indicka
Porcie 6
Kalórie 93 kcal

Ingrediencie
  

  • 400 g grécky jogurt
  • 125 ml sladené konzenované mlieko
  • 200 ml smotana
  • ¼ lyžička mletý kordamon
  • ovocie, orechy, jedlé kvety

Inštrukcie
 

  • Všetky hlavné ingrediencie rozmiešame do hladka
    400 g grécky jogurt, 125 ml sladené konzenované mlieko, 200 ml smotana, ¼ lyžička mletý kordamon
    Bhapa Doi
  • Rozdeľte zmes do menších misiek
    Bhapa Doi
  • Zakryte misky alobalom
  • Umiestnite misky do hlbšieho pekáču
  • Naplňte pekáč horúcou vodou, asi centimeter pod okraj misiek
    Bhapa Doi
  • Pečte 40 minút pri 170 ℃
    Bhapa Doi
  • Nechajte vychladnúť pri izbovej teplote
  • Odložte na noc do chladničky
  • Ozdobíme a podávame
    ovocie, orechy, jedlé kvety
    Bhapa Doi

Poznámky

Tip

Bhapa Doi môžete vylepšiť, keď ho ochutíte šafranom. Rozdrvte štipku šafranu s ½ kryštálového cukru, rozmiešajte v 2 lyžiciach vlažného mlieka, nechajte 10 minút odležať a vmiešajte spoločne s ostatnými surovinami k jogurtu.
Bhapa Doi

1 Comments

  1. Katarína dňa 17. marca 2023 o 18:52

    5 stars
    Noazaj vynikajúce a easy



Prečítaj si ďalšie články

Palacinky

Oživte Váš tanier ružovými palacinkami!

Pri denno dennom browsovaní na nete ma zaujal tento recept na palacinky už len obrázkom, tak som si naň klikol. Už podľa fotiek to je úplná pastva pre oči. Dokonca ani samotný recept nie je ťažký a zvládne ho každý, kto už raz robil palacinky. Tento recept som rozposlal aj svojim známym a každý to…

parený jogurt

Bhapa Doi

Tento mimoriadne jednoduchý recept pochádza z Indie, konkrétne z oblasti Západného Bengálska. Jeho názov v preklade znamená “parený jogurt”, čo vystihuje jeho spôsob prípravy. Jedlo má bohatú a krémovú chuť a je obľúbené nielen v Indii, ale aj v iných krajinách juhovýchodnej Ázie. Bhapa Doi sa často servíruje na špeciálne príležitosti, ako sú svadby, narodeniny…

Maďarský langoš

Langoše na maďarský spôsob

Čo sme si užívali po ceste Maďarskom aj Rumunskom boli langoše. Na prekvapenie boli úplne iné, ako my ich poznáme a hlavne sa podávajú aj na sladko.

Brioška

Jedna brioška je málo

Ak raz ochutnáte naozaj domácu briošku a navyše ešte teplú, nikdy už nebudete chcieť inú. A príprava je veľmi jednoduchá, len škoda, že treba tak dlho čakať na finále.

Nezabudni o tom povedať aj ostatným

Chýba ti niečo v článku?

Môžeš nám napísať a opýtať sa.  My túto informáciu dodatočne doplníme aj do článku.