Skip to content

Jahodový koláč Tsvetaeva: Obľúbený dezert ruskej poetky

CK Knirsch 7. júna 2021

Je prekvapujúce, že je stále záhadou, prečo tento koláč, ktorý je obľúbený v mnohých ruských rodinách, nesie meno jednej z najikonickejších ruských poetiek Mariny Tsvetaeva. Podobný koláč sa kedysi spomínal v memoároch Tsvetaeovej sestry Anastasie. V detstve na dači počas leta radi jedli koláče s kyslou smotanou a jablkovou príchuťou. V spomienkach však chýba konkrétny recept.

Na tomto koláči je skutočne výnimočné pridávanie veľkého množstva kyslej smotany doslova v každom kroku prípravy, od cesta až po plnku. Kyslá smotana je jednou z najvýznamnejších prísad v ruskej kuchyni a pridaním tohto mliečneho výrobku do koláča sa stáva jemnejším a bohatším na chuť. To isté platí aj pre plnku. Dezertom dodáva veľmi príznačný charakteristický kyslastý nádych s jedinečnou krémovou konzistenciou.

Čo sa týka druhej časti receptu, tradičná verzia Tsvetaeva koláča si vyžaduje jablká – základ z kyslej smotany sa však výborne hodí aj k množstvu iného ovocia a najmä k bobuľovitým plodom. Prečo teda neskúsiť pridať do receptu to najletnejšie bobuľové ovocie?

Na rozdiel od iných bobuľovitých plodov, jahody sú po rozmrazení príliš “vodové”. Preto radšej prípravu jahodových receptov a dezertov je dobré si naplánovať počas letnej sezóny – keď sú čerstvé a vrcholne chutné.

Potrebné ingrediencie na cesto

  • 200g hladkej múky
  • 100g kyslej smotany (20 – 30% tuku)
  • 100g masla
  • 1 čajová lyžica prášku do pečiva
  • 1 polievková lyžica cukru
  • ⅓ čajovej lyžice soli

Potrebné ingrediencie na plnku

  • 350g kyslej smotany (25 – 35% tuku)
  • 300-400g čerstvých jahôd
  • 2 vajcia
  • 2 polievkové lyžice hladkej múky
  • 100g cukru
  • 1 čajová lyžica vanilkového cukru (alebo použi extrakt)
  • ⅓ čajovej lyžice soli

Postup prípravy cesta

  1. Začneme s cestom: v miske zmiešaj maslo s cukrom
  2. Pridaj kyslú smotanu a vymiešaj do hladka. potom príde na rad múka: preosej ju spolu s práškom do pečiva a soľou priamo do zmesi; následne zmiešaj
  3. Na začiatok pridaj asi 180g múky a potom podľa potreby pridaj ďalšiu polievkovú lyžicu. Mal by si získať veľmi mäkké a pružné cesto, ktoré sa nelepí na ruky. Následne cesto odlož na 5 minút, aby odpočívalo
  4. Medzitým si priprav jahody: každú jahodu nakrájaj na 3-4 plátky. Na tento recept si vyber pevné a nie veľmi mäkké jahody – je dôležité, aby sa pri pečení veľmi neroztiekli
  5. Teraz sa vráť k cesty – roztiahni ho po dne a na okraje formy na pečenie. Zvoľ radšej menšiu formu
  6. Na dno naukladaj plátky jahôd. Ak máš pocit, že sú jahody príliš “vodové”, popráš ich malým množstvom kukuričného škrobu

Postup prípravy plnky

  1. Rozohrej trúbu na 170 °C
  2. Vyšľahaj vajcia s cukrom, vanilkovým cukrom a štipkou soli
  3. Pridaj múku, kyslú smotanu a vymiešaj do hladka
  4. Celú náplň vylej do formy, tak aby si dobre zakryl všetky jahody

Blížime sa k záveru

  • Peč približne 50 minút pri 170 °C
  • Koláč bude v strede mierne tekutý, je to v poriadku
  • Po dopečení nekrájať!
  • Jahodový koláč Tsvetaeva nechaj úplne vychladnúť, alebo ho radšej nechaj v chladničke 3 – 5 hodín. Ideálne na celú noc – tak bude ešte jemnejší a krémovitejší

Koláč si dokonalo vychutnáš so šálkou ruského čierneho čaju!

Pár našich poznámok na záver

Vyvaruj sa chýb, ktoré sme urobili práve pri tomto recepte. Menej je niekedy viac. Treba zvoliť menšiu formu a naozaj dodržať aby jahody boli kompletne zaliate, aby sa ti nestalo to, ako nám, že po vychladnutí ti cesto popraská na povrchu. Takisto vyber naozaj pevné jahody, aby sa ti počas pečenia príliš neroztiekli. Celý náš problém bol vlastne v jahodách. Určite druhý pokus bude dokonalejší 😉

Prečítaj si ďalšie články

Bliny

Oladyi: Ovládni staro-ruské palacinky s tajnou náplňou

Nedávno sme objavili v zákutiach ruského internetu recept na “iné” lievance, či typické ruské blini. Ak miluješ palacinky, oladyi si obľúbiš ešte viac. Každá ruská bábuška pripravuje oladyi na raňajky a je to verzia amerických palaciniek, ktorá je však nadýchanejšia a chutnejšia.

usmievavy_toast

Recept na usmievavé toasty

Chceš deťom urobiť ráno radosť, ale nemáš na to čas? Prinášame ti jednoduchý návod na pekné usmievavé toasty. Príprava v skutočnosti zaberie len 2s. Nie je to preklep. Noazaj len dve sekundy. Pozri sa náš návod v krátkom videu.

Maďarský langoš

Langoše na maďarský spôsob

Čo sme si užívali po ceste Maďarskom aj Rumunskom boli langoše. Na prekvapenie boli úplne iné, ako my ich poznáme a hlavne sa podávajú aj na sladko.

omelette-arnold-bennett

Omeleta Arnolda Bennetta

Raz dávnejšie som si chcel pripraviť večeru a nevedel som čo konkrétne. Pozriem do chladničky a bola tam údena makrela. Z toho veľmi asi nepripravím a recept som nepoznal na to žiaden, iba to zjesť. Ale skúsil som google a narazil som na úplny skvost. Príprava je síce trochu zdĺhavejšia, ale na druhej strane,

Nezabudni o tom povedať aj ostatným

Chýba ti niečo v článku?

Môžeš nám napísať a opýtať sa.  My túto informáciu dodatočne doplníme aj do článku.

Náš Instagram