Skip to content

Langoše na maďarský spôsob

CK Knirsch 15. augusta 2016

Približná doba čítania: 3 minúty

Čo sme si užívali po ceste Maďarskom aj Rumunskom boli langoše. Na prekvapenie boli úplne iné, ako my ich poznáme a hlavne sa podávajú aj na sladko.

Cesto bolo nadýchané po celej ploche a navyše malo takú chlebovo koláčovú chuť. A aj keď odstáli, boli stále vynikajúce. Za cenu tesne pod jedno euro sme sa z toho v pohode najedli.

Na stojáka
Langoše v Rumunsku majú na každom rohu a tesne pod 1,-€. A sú opodstatne lepšie ako tie naše.

Veľmi nás zaujímalo, čím to je, že sú také dobré. Celé tajomstvo je v tom, že do cesta pridávajú smotanu. Samozrejme sme si zohnali recept a radi sa s ním podelíme. Dajte potom vedieť ako chutili.

Ingrediencie

  • 1kg hladkej múky špeciál
  • 1 kelímok kyslej smotany
  • 1 vajce
  • 2 čajové lyžičky soli
  • ½ vody
  • 1dc mlieka
  • 4dkg kvasníc (kocka)
  • 1 kávovej lyžičky cukru

Postup:

Najprv si vyrobíme kvások. 1dc vlažného mlieka, 1 kávova lyžička cukru, 4dkg kvasníc zmiešame dokopy a necháme chvíľu odstáť (cca 15 minút). Ostatné ingrediencie zatiaľ vymiešame dokopy tak aby bolo cesto hladké a na záver prilejeme odstáty kvások a ešte raz zmiešame. Cesto necháme na teplom mieste kysnúť asi hodinu.

Langoše si môžete pripraviť aj vonku na dvore
Langoše si môžete pripraviť aj vonku na dvore

Zatiaľ si pripravíme dostatok oleja a dobrú panvicu. Aby sa dobre vypiekli langoše musia byť ponorené v oleji. Navyše olejom si namažeme ruky aby sa nám aj lepšie manipulovalo s cestom. Z cesta trháme malé kúsky, ktoré si dáme do tvaru pampúšika, ktorý následne roztiahneme.

Podávanie:

Po vybratí z panvice necháme na servítkach odkvapkať od oleja a následne podávame. Necháme na Vás ako formou. Stretli sme sa veľkým množstvom variantov. Či už s nutelou a šľahačkou, tak aj klasicky smotana, syr či kečup. Ja som si obľúbil čo mi podávali v Budapeštianskej tržnici. Niečo na spôsob pizze. Základ bol smotana a následne na to šla šunka, paprika, cibuľa a posypané syrom. Fantázii sa medze nekladú. Dobrú chuť.

Budapešť tržnica

Prečítaj si ďalšie články

Poké

Poké: Ako si ho pripraviť doma

Už aj u nás na Slovensku je veľké množstvo prevádzok ktoré ponúkajú „Poke bowl“, čo je miska s ryžou, množstvom zeleniny a prípadne s nejakým mäsom, rybou či tofu. Ale vedeli ste, že toto jedlo pochádza z Havaja? A ani nie je veľmi komplikované a náročné na čas ho pripraviť doma?

Papanași

Papanași: Vylepšené šišky na rumunský spôsob

Keď niekedy zavítate do Rumunska, tento sladký dezert musíte určite ochutnať. Ak náhodou držíte diétu, tak ju nechajte doma. Keď raz ochutnáte papanași, o diéte už nebude chcieť počuť. Pri návšteve tejto krajiny si zrazu dáte záväzok, aspoň jedno papanași denne!

Maďarský langoš

Langoše na maďarský spôsob

Čo sme si užívali po ceste Maďarskom aj Rumunskom boli langoše. Na prekvapenie boli úplne iné, ako my ich poznáme a hlavne sa podávajú aj na sladko. Cesto bolo nadýchané po celej ploche a navyše malo takú chlebovo koláčovú chuť. A aj keď odstáli, boli stále vynikajúce. Za cenu tesne pod jedno euro sme sa…

usmievavy_toast

Recept na usmievavé toasty

Chceš deťom urobiť ráno radosť, ale nemáš na to čas? Prinášame ti jednoduchý návod na pekné usmievavé toasty. Príprava v skutočnosti zaberie len 2s. Nie je to preklep. Noazaj len dve sekundy. Pozri sa náš návod v krátkom videu.

Nezabudni o tom povedať aj ostatným

Chýba ti niečo v článku?

Môžeš nám napísať a opýtať sa.  My túto informáciu dodatočne doplníme aj do článku.