Skip to content

Langoše na maďarský spôsob

CK Knirsch 15. augusta 2016

Približná doba čítania: 3 minúty

Čo sme si užívali po ceste Maďarskom aj Rumunskom boli langoše. Na prekvapenie boli úplne iné, ako my ich poznáme a hlavne sa podávajú aj na sladko.

Cesto bolo nadýchané po celej ploche a navyše malo takú chlebovo koláčovú chuť. A aj keď odstáli, boli stále vynikajúce. Za cenu tesne pod jedno euro sme sa z toho v pohode najedli.

Na stojáka
Langoše v Rumunsku majú na každom rohu a tesne pod 1,-€. A sú opodstatne lepšie ako tie naše.

Veľmi nás zaujímalo, čím to je, že sú také dobré. Celé tajomstvo je v tom, že do cesta pridávajú smotanu. Samozrejme sme si zohnali recept a radi sa s ním podelíme. Dajte potom vedieť ako chutili.

Ingrediencie

  • 1kg hladkej múky špeciál
  • 1 kelímok kyslej smotany
  • 1 vajce
  • 2 čajové lyžičky soli
  • ½ vody
  • 1dc mlieka
  • 4dkg kvasníc (kocka)
  • 1 kávovej lyžičky cukru

Postup:

Najprv si vyrobíme kvások. 1dc vlažného mlieka, 1 kávova lyžička cukru, 4dkg kvasníc zmiešame dokopy a necháme chvíľu odstáť (cca 15 minút). Ostatné ingrediencie zatiaľ vymiešame dokopy tak aby bolo cesto hladké a na záver prilejeme odstáty kvások a ešte raz zmiešame. Cesto necháme na teplom mieste kysnúť asi hodinu.

Langoše si môžete pripraviť aj vonku na dvore
Langoše si môžete pripraviť aj vonku na dvore

Zatiaľ si pripravíme dostatok oleja a dobrú panvicu. Aby sa dobre vypiekli langoše musia byť ponorené v oleji. Navyše olejom si namažeme ruky aby sa nám aj lepšie manipulovalo s cestom. Z cesta trháme malé kúsky, ktoré si dáme do tvaru pampúšika, ktorý následne roztiahneme.

Podávanie:

Po vybratí z panvice necháme na servítkach odkvapkať od oleja a následne podávame. Necháme na Vás ako formou. Stretli sme sa veľkým množstvom variantov. Či už s nutelou a šľahačkou, tak aj klasicky smotana, syr či kečup. Ja som si obľúbil čo mi podávali v Budapeštianskej tržnici. Niečo na spôsob pizze. Základ bol smotana a následne na to šla šunka, paprika, cibuľa a posypané syrom. Fantázii sa medze nekladú. Dobrú chuť.

Budapešť tržnica

Prečítaj si ďalšie články

Brioška

Jedna brioška je málo

Ak raz ochutnáte naozaj domácu briošku a navyše ešte teplú, nikdy už nebudete chcieť inú. A príprava je veľmi jednoduchá, len škoda, že treba tak dlho čakať na finále.

parený jogurt

Bhapa Doi

Tento mimoriadne jednoduchý recept pochádza z Indie, konkrétne z oblasti Západného Bengálska. Jeho názov v preklade znamená “parený jogurt”, čo vystihuje jeho spôsob prípravy.

Bliny

Oladyi: Ovládni staro-ruské palacinky s tajnou náplňou

Nedávno sme objavili v zákutiach ruského internetu recept na “iné” lievance, či typické ruské blini. Ak miluješ palacinky, oladyi si obľúbiš ešte viac. Každá ruská bábuška pripravuje oladyi na raňajky a je to verzia amerických palaciniek, ktorá je však nadýchanejšia a chutnejšia.

Uganda Rolex

Ugandské Rolex-ky

Rolex je v Ugande obľúbené jedlo, ktoré kombinuje vaječnú omeletu so zeleninou zabalenú v čapátí. Je veľmi rýchle na prípravu a dá sa jesť kedykoľvek počas dňa, od raňajok až po obed, alebo na večeru či desiatu. Tento nápad vznikol vďaka kreativite predavača čapátí v regióne Busoga, potom sa rozšírilo jedlo do Wandegeya pri univerzite…

Nezabudni o tom povedať aj ostatným

Chýba ti niečo v článku?

Môžeš nám napísať a opýtať sa.  My túto informáciu dodatočne doplníme aj do článku.