Skip to content

Omeleta Arnolda Bennetta

CK Knirsch 8. januára 2016

Približná doba čítania: 3 minúty

Raz dávnejšie som si chcel pripraviť večeru a nevedel som čo konkrétne. Pozriem do chladničky a bola tam údena makrela. Z toho veľmi asi nepripravím a recept som nepoznal na to žiaden, iba to zjesť. Ale skúsil som google a narazil som na úplny skvost. Príprava je síce trochu zdĺhavejšia, ale na druhej strane,

Na jednu porciu potrebujeme nasledovné:

  • 100g údenej ryby bez kostí
  • 100ml mlieka
  • 2 lyžice masla
  • 2 čerstvé bobkové listy
  • 8 – 10 guličiek čierneho korenia
  • 2 lyžice crème fraîche (alebo sa dá nahradiť tučnou smotanou)
  • 1 citrón (najemno nastrúhaná kôra + lyžica šťavy)
  • 55g parmazánu alebo čedaru najemno nastrúhaného
  • morská soľ a čerstvo mleté korenie
  • 3 veľké vajcia
  • 2 lyžice olivového oleja
  • hrsť rukoly
  • 1 jarnú cibuľu

1. Zahrej trúbu na 200°C. Údenú rybu daj do nádoby zalej mliekom, pridaj lyžicu masla, bobkové listy a guličky korenia a na 12 minút vlož do vyhriatej trúby. Po tomto úkone vyber rybu z mlieka a nechaj vychladnúť. Medzitým si môžeš zmiešať smotanu, citrónovú kôru a strúhaný syr. Podľa chuti osoliť a okoreniť.

2. Zostatok masla zohrej na strednom plameni s polovicou oleja vo veľkej panvici vhodnej do trúby. Nalej vajce a ľahko párkrát priemiešaj s uvoľňovaním od stien. Medzitým rybu rozdeľ na kúsky, zbav kože a prípadných zostavajúcich kostí. Až omeleta je zospodu trochu tuhá ale navrchu ešte tekutá pridaj zmes so smotanou a posyp kúskami ryby. Následne to daj do trúby na štyri až päť minút, aby sa vajcia dopiekli a omeleta sa mierne nafúkla.

3. K podávaniu zmiešaj v miske rukolu, jarnú cibuľu so zbytkom olivového oleja, citrónovou šťavou. Omeletu daj na tanier a posyp jarnou cibuľou s omeletou.

Dobrú chuť!

Prečítaj si ďalšie články

Uganda Rolex

Ugandské Rolex-ky

Rolex je v Ugande obľúbené jedlo, ktoré kombinuje vaječnú omeletu so zeleninou zabalenú v čapátí. Je veľmi rýchle na prípravu a dá sa jesť kedykoľvek počas dňa, od raňajok až po obed, alebo na večeru či desiatu. Tento nápad vznikol vďaka kreativite predavača čapátí v regióne Busoga, potom sa rozšírilo jedlo do Wandegeya pri univerzite…

Bliny

Oladyi: Ovládni staro-ruské palacinky s tajnou náplňou

Nedávno sme objavili v zákutiach ruského internetu recept na “iné” lievance, či typické ruské blini. Ak miluješ palacinky, oladyi si obľúbiš ešte viac. Každá ruská bábuška pripravuje oladyi na raňajky a je to verzia amerických palaciniek, ktorá je však nadýchanejšia a chutnejšia.

Recept na ruský koláč

Jahodový koláč Tsvetaeva: Obľúbený dezert ruskej poetky

Je prekvapujúce, že je stále záhadou, prečo tento koláč, ktorý je obľúbený v mnohých ruských rodinách, nesie meno jednej z najikonickejších ruských poetiek Mariny Tsvetaeva. Podobný koláč sa kedysi spomínal v memoároch Tsvetaeovej sestry Anastasie. V detstve na dači počas leta radi jedli koláče s kyslou smotanou a jablkovou príchuťou. V spomienkach však chýba konkrétny…

Papanași

Papanași: Vylepšené šišky na rumunský spôsob

Keď niekedy zavítate do Rumunska, tento sladký dezert musíte určite ochutnať. Ak náhodou držíte diétu, tak ju nechajte doma. Keď raz ochutnáte papanași, o diéte už nebude chcieť počuť. Pri návšteve tejto krajiny si zrazu dáte záväzok, aspoň jedno papanași denne!

Nezabudni o tom povedať aj ostatným

Chýba ti niečo v článku?

Môžeš nám napísať a opýtať sa.  My túto informáciu dodatočne doplníme aj do článku.

Náš Instagram