Papanași: Vylepšené šišky na rumunský spôsob
CK Knirsch 1. marca 2018
Približná doba čítania: 4 minúty
Keď niekedy zavítate do Rumunska, tento sladký dezert musíte určite ochutnať. Ak náhodou držíte diétu, tak ju nechajte doma. Keď raz ochutnáte papanași, o diéte už nebude chcieť počuť. Pri návšteve tejto krajiny si zrazu dáte záväzok, aspoň jedno papanași denne!
Zohnať klasický domáci kravský syr je niekedy umenie, ale keď ho zoženiete máte vyhrané. Napriek tomu sa to dá ľahko nahradiť. Receptov na pravé rumunské papanași je neúrekom, ktoré sa hlavne odlišujú pomerom ingrediencií. Hlavne sa jedna o pomer múky voči syru. A ešte záleží ako je hustý syr. Ak máte ideálny syr, tak pomer je 1.33 k múke. To znamená, že na každých 100g múky, 133g syra. Keď pomer bude 1:1, úplne sa zmení štruktúra a budú gumovejšie, ale skôr majú byť nadýchané ako naše šišky.
Suroviny
- 250g čerstvého kravského syra
- 330g hladkej múky
- lyžička soli
- lyžička škorice
- lyžička prášku na pečenie
- 1 vanilkový cukor
- 2ks vajcia
- kôra z citróna
Keď nezoženiete syr, môžete skúsiť kombináciu, že zmiešate 200g tvarohu s 50g masla. Tvaroh musí byť jemný a hladký (najlepšie pretlačiť cez sitko). Ďalej pridáme aj ostatné suroviny z vyššie uvedeného zoznamu, z ktorého nám vznikne vláčne tvarovateľné, trochu lepkavé cesto. Cesto nesmie mať prebytočnú vodu, spôsobenú nahradením kravského syra tvarohom. Nájdite si na internete konzistenciu rumunského kravského syra, aby ste mali predstavu z akého syra sa robia papanași. Cesto nechajte na 30 min. odstáť na chladnom mieste. Cesto si rozdelíme na rovnomerné kúsky z ktorých vytvarujeme kruhy hrubé približne ½cm s otvorom uprostred. Aj ten otvor je dôležitý, aby sa papanași rovnomerne prepieklo. Môžete si to uľahčite vykrajovaním (približne 10-12cm forma) a dodatočne ďalším 3cm otvorm. Zo zbytku vytvoríte malé guličky. Tak vám neostane nič navyše.
Papanași sú ako šišky vysmážané v oleji kde by mali plávať. Ideálne pri teplote 170ºC. Ak sa papanași nafúknu ste na dobrej ceste. Z každej strany by sa mali vysmážať približne 2-3 minúty. Už sa vám zbiehajú slinky? To ešte všetko završí záverečné podávanie.
Pripravte si Crème fraîche (dá sa nahradiť kyslou smotanou) a čučoriedkový džem, alebo iný kyselkavý džem. Čerstvé sú úplne ideálne. Smotanou v kombinácii s džemom nemusíte šetriť a doprajte si podľa vlastnej chute, aby ste dosiahli verziu približne ako na obrázku. Dobrú chuť.
1 Comments
Prečítaj si ďalšie články
Oživte Váš tanier ružovými palacinkami!
Pri denno dennom browsovaní na nete ma zaujal tento recept na palacinky už len obrázkom, tak som si naň klikol. Už podľa fotiek to je úplná pastva pre oči. Dokonca ani samotný recept nie je ťažký a zvládne ho každý, kto už raz robil palacinky. Tento recept som rozposlal aj svojim známym a každý to…
Omeleta Arnolda Bennetta
Raz dávnejšie som si chcel pripraviť večeru a nevedel som čo konkrétne. Pozriem do chladničky a bola tam údena makrela. Z toho veľmi asi nepripravím a recept som nepoznal na to žiaden, iba to zjesť. Ale skúsil som google a narazil som na úplny skvost. Príprava je síce trochu zdĺhavejšia, ale na druhej strane,
Oladyi: Ovládni staro-ruské palacinky s tajnou náplňou
Nedávno sme objavili v zákutiach ruského internetu recept na “iné” lievance, či typické ruské blini. Ak miluješ palacinky, oladyi si obľúbiš ešte viac. Každá ruská bábuška pripravuje oladyi na raňajky a je to verzia amerických palaciniek, ktorá je však nadýchanejšia a chutnejšia.
[…] Kuchyňa je veľmi podobná rumunskej. Určite si daj ako zákusok Papanaši. […]