Skip to content

Jarné prázdniny v Niš: časť druhá

CK Knirsch 1. marca 2017

Približná doba čítania: 7 minút

Úspešne je naša multikultúrna zostava v Niš, ale čo v tomto meste ktoré je veľké približne ako Galanta? Na internete je nedostatok informácii a keď ich už nájdete tak sú písané iba v srbštine.

Po úspešnom ubytovaní v našom penzióne Vivaldi Suites sme sa rozhodli, že pôjdeme narýchlo obzrieť mesto a niekam sa najesť. Veľa šancí na obzretie sme nemali, keďže domáci trvali na tom, že nás odvezú napriek tomu, že do mesta je to stále rovno dole kopcom približne 700m.

Niš

V Niš neparkujte svojho tátoša pod stromom, lebo do rána si ho môžete nájsť aj v takomto stave

Vyložil nás na nejakom námestí s informáciou, že tu nás aj vyzdvihne. Stačí ho prezvoniť na mobil. Dal nám tipy na tri reštaurácie, ale dve boli beznádejne plné a tak sme začali hľadať podnik s názvom Biser.

Trochu sme síce poblúdili bez mapy a s radami od okoloidúcich, ktorí stále tvrdili že vľavo, ale nakoniec sme našli. U nás by to bol podnik asi štvrtej cenovej skupiny, ak by ho rovno nezavreli. Na Balkáne stále platí že fajčiť sa dá všade. V každom podniku. Dokonca aj v cukrárni, ako sme sa neskôr presvedčili. Polovičke posádky to úplne vyhovovalo.

Pijeme

Pitia a jedla bolo neúrekom

Všetci hladní sme si hneď objednali nejaké predjedlo a na uvítanie Rakiju. Tých rakijí nakoniec bolo asi 28 kúskov spolu so 16 pivami. Podávané jedlo vynikajúce a nevedeli sme sa ho dojesť. Misy s mäsom a syrom spolu s ich typickým chlebom boli neskutočné. Čevapi a Pleskavica tiež. Tu by vegetariánsky nefajčiar asi umrel hladom.

Niš Biser

Toto je porcia pre jedného

V konzumácii sme sa vôbec neobmedzovali a tak sme hneď prvý večer vyzerali naozaj ako na dovolenke. Preto sme aj privolili, aby nám miestny fotograf vytvoril fotky na pamiatku za malý obnos. Dokonca bol aj menší problém s privolaním si odvozu v našom stave. Domáci už dávno spal a tak nám zavolali taxíky. Odvoz na penzión bol v prepočte 1€ a aj to recepčná za nás zaplatila. A celková útrata v Biser? 10.820 RSD (Srbský dinár)!!! Kurz je 1:125. Na to že nás bolo 9, úplne smiešna suma.

Martina Knirschová

Šéfe, platíme…

Niš Biser

Náš záverečný účet

Ide sa na Safari
Hneď na ďalší deň sme mali objednaný Safari výlet po okolí na džípoch. Ten sme si už objednali v predstihu cez ich stránku. Odporúčame im písať v slovenčine alebo prehnať text cez translátor a rovno v srbštine. Najprv na anglický mail nereagovali, ale členke našej skupiny (chorvátka) reagovali okamžite. Zostavili nám balík na mieru, čo sa dá uskutočniť vo februári a o 10:00 sme ich už mali pred penziónom.

Škoda len, že nebolo teplejšie, lebo v ich programe je aj rafting v nádhernej prírode, speleológia či streľba s ostrými nábojmi z rôznych typov zbraní.

Čegar, Niš, Srbsko

Prvá zástavka: Čegar

Napriek tomu nám zabezpečili celodenný program s množstvom zaujímavých zástavok. Na prvej zástavke sme dokonca mali zabezpečené občerstvenie v podobe kávy, niečo na zahryznutie a samozrejme rakije. Ako keby vedeli, že potrebujeme vyrovnať hladinu z predchádzajúceho dňa.

Čegar, Niš, Srbsko

Kávička, Rakija, niečo sladké …. ideálna desiata

Tých zástavok bolo neúrekom v rôznych kostoloch a jaskyniach. Autami sme šli po neprístupných terénoch a objavili zakútia, ktoré by sme inak neobjavili. Dokonca sme si dali aj kúpanie v prírode v termálnych prameňoch. Poslednou zástavkou bola návšteva vinárne spojená s ochutnávkou vín. Veľa ochutnávania síce nebolo, keďže robia len pár druhov, ale najzaujímavejšou bola výroba ich špeciálneho vína.

Banja Topla

Kúpanie vo februári v termálnom prírodnom prameni

To dozrieva vo veľkých amforách zakopaných v zemi. Tie si sami vyrábajú a zvnútra su ošetrené včelím voskom. Víno najprv dozrieva v sudoch asi dva roky a následne ho prelejú do týchto amfor, kde je tiež nejaký rok. Každopádne stojí to za návštevu. Také obrovské priestory ani na Slovensku nenájdete.

Ochutnávka

Víno dozrieva v zakopaných amforách. Zmenšeninu amfory vidíte vzadu vo výklenku.

Ďalšie obžerstvo
Totálne zničených nás vykladajú pred penziónom, kde sa prezlečieme a nechávame sa znova odviezť dole do mesta do luxusnejšieho podniku Stara Srbija. Dali sme na radu domáceho a objednávame si vo väčšine špecialitu Vešalica. Je to vlastne mäso s mäsom v syre :).  Bravčový kus nádherného mäsa, obalený šunkou a syrom. Super šťavnaté a samozrejme problém to zjesť. To ešte zalievame niekoľkými pivami aby sme sa takmer nevládní nechali ako páni zase odviezť späť a pripraviť sa na ďalší “náročný” deň. Ten bude v ďalšej časti.

Niš, Srbsko

Mäso s mäsom a minimum zeleniny. Niečo pre mäsožravcov.

Prečítaj si ďalšie články

Z Urban Marketu

December v Bratislave

Doslova neznášam davy ľudí, aj keď nie sa vždy tomu dá vyhnúť. Na Vianočné trhy na Hlavnom námesti nechodím a snažím sa tomu vyhnúť. Každý rok je to o tom istom. Našťastie tento rok aspoň tomu dali nejakú podobu a predajné stánky boli zosúladené. Síce som tam bol, ale iba som tadiaľ prechádzal. Ale existujú…

Chisinau - Viedeň

“Pašujeme” množstvo alkoholu z Moldavska

Základom nášho lacného cestovania je aj to, že neplatíme za zbytočné veci. Napríklad za podpalubnú batožinu, ktorej cena je občas vyššia ako samotná letenka. Nastávajú ale aj situácie, kedy sme donútený si za cestu priplatiť. Jednou z tých situácii je ultra lacný kvalitný koňak.

Kaštieľ Betliar

Perla Gemeru: Kaštieľ Betliar

Kaštieľ Betliar sme navštívili už pred 17. rokmi. Dokonca máme zachované aj fotografie z tohto obdobia. Mali sme teda s čím porovnať súčasný stav. Ale aj bez toho sa oplatí Kaštieľ Betliar navštíviť!

Na cestách

Tour de Romania 2016 (3.diel): Hľadáme hrad Bran

Asi sa nám spalo veľmi dobre. Prebúdzame sa až o 09:30. Rýchlo hádžeme rannú hygienu a kompletizáciu batožiny. Celú batožinu sa snažíme narvať do maličkého auta. Na raňajky sa znova vyberáme na schodisko na priečelie kaštieľa, keď po chvíli vybehne grófova manželka s otázkou či nechceme kávu. To sa nás ani nemusela 2x pýtať, a…

Nezabudni o tom povedať aj ostatným

Chýba ti niečo v článku?

Môžeš nám napísať a opýtať sa.  My túto informáciu dodatočne doplníme aj do článku.