Skip to content

Oladyi: Ovládni staro-ruské palacinky s tajnou náplňou

CK Knirsch 27. apríla 2021

Nedávno sme objavili v zákutiach ruského internetu recept na “iné” lievance, či typické ruské blini. Ak miluješ palacinky, oladyi si obľúbiš ešte viac. Každá ruská bábuška pripravuje oladyi na raňajky a je to verzia amerických palaciniek, ktorá je však nadýchanejšia a chutnejšia.

História Oladyi

Slovo “oladyi” sa prvý krát objavilo v staro-východnom slovanskom jazkyku (a je aj doložené) už v roku 1470. Ako jedlo je prvý krát spomenuté v Domostroy, čo je ruský súbor pravidiel pre domácnosť, návodov a rád týkajúcich sa rôznych náboženských, sociálnych, domácich a rodinných záležitosti ruskej spoločnosti zo 16. storočia. Domostroy mal tendenciu posilňovať poslušnosť a podriaďovanie sa Bohu, cárovi a cirkvi.

Blini
Z dvojnásobnej dávky urobíš jedlo aj na celý deň.

Oladyi sú perfektné na raňajky, kvôli svojej jednoduchej príprave a môžu sa podávať v akejkoľvek verzii: môžeš napr. so sladkým sirupom, džemom, kyslou smotanou či lososom. Ďalšou skvelou vecou je, že ich môžeš pripraviť z akejkoľvek múky. Napriek tomu, najlepšie sú vo variante s bielou hladkou múkou.

Čo potrebuješ

  • 250 ml mlieka
  • 1 vajce
  • 250g hladkej múky
  • 5g droždia
  • 2 polievkové lyžice cukru
  • štipka soli
  • 1 jablko
  • olej na vyprážanie
Oladyi

Príprava

Existuje veľmi veľa variánt a kombinácii. Niektorí odporúčajú začať s prípravou kvasnicového základu (mlieko, cukor, droždie + ), ktorý necháš následne 20 minút odležať a následne primiešaš zbytok. My sa s tým nebabreme. Treba všetky suroviny zmiešať dokopy. Ak sa ti to zatiaľ miesi v kuchynskom robote, očisti jedno jablko a nakrájaj ho na drobné kúsky.

Cesto by malo byť mazľavé, pastovité a dosť husté, ale nie pevné. Preto nepridávaj hneď na začiatku všetku múku, lebo konzistencia záleží od zvolenej múky. Receptom sa nemusíš riadiť do poslednej bodky. Ak máš rád sladšie cesto, neboj sa pridať ďalšiu lyžicu cukru. Na záver vmiešame do cesta nakrájané jablko.

Cesto prikry a nechaj kysnúť približne 40 – 60 minút. Malo by nabrať na objeme približne o 50%. Ak náhodou nevykysne, nezúfaj. Ono to občas začne rásť priamo na panvici ;).

Priprav si rozohriatu panvicu a olej. My používame napr. aj prepustené maslo ghee, oladyi tak získajú maslovitejšiu a lepšiu chuť. Pomocou dvoch lyžíc nalož na panvicu príslušné množstvo cesta a opeč ho z každej strany približne 2 – 3 minúty, kým nebude oladyi zlatohnedej farby a vo vnútri úplne upečené. Pre každú ďalšiu porciu, potri panvicu olejom.

Podávanie

Pri podávaní oladyi sa fantázii medze nekladú. Môžu byť na slano i sladko. Vynikajúce sú s kyslou smotanou a kaviárom. Vynikajúcu 30% kyslú smotanu kúpiš v ruskom obchode. Tam kúpiš aj vynikajúci kaviár. Tá naša značka Rajo, nie je až tak dobrá.

Na sladko je veľa možností. My sme použili kombináciu zas s kyslou smotanou a čučoriedkovým džemom z BerryFarm, ale v hľadáčiku máme aj tip, že treba použiť kondenzované mlieko.

Alternatívna, rýchlejšia verzia oladyi

  • 250 ml kefíru alebo bieleho jogurtu
  • 1 vajce
  • 160g – 180g múky
  • 1/2 lyžice sódy bikarbóny
  • 1 polievková lyžica cukru
  • štipka soli

Všetky prísady musia byť izbovej teploty. Najskôr rozšľaháš vajíčko s kefírom alebo jogurtom. Následne pridáš cukor a soľ a znova premiešaš. Do misky preosievaj múku zmiešanú so sódou bikarbónou (musí byť vopred zmiešané, aby cesto správne reagovalo). Zmes vymiešaj až do hladka. Mal by si dosiahnuť štruktúru podobnú hustej kyslej smotane.

Blini
Skôr blini podávané na slano s kôprom, smotanovou omáčkou a kaviárom

Cesto nemusíš nechať odstáť. Môžeš hneď začať s pečením. Len nechaj na panvici medzi oladyi dostatočný priestor, pretože sa pri pečení zväčšujú.

Prečítaj si ďalšie články

Palacinky

Oživte Váš tanier ružovými palacinkami!

Pri denno dennom browsovaní na nete ma zaujal tento recept na palacinky už len obrázkom, tak som si naň klikol. Už podľa fotiek to je úplná pastva pre oči. Dokonca ani samotný recept nie je ťažký a zvládne ho každý, kto už raz robil palacinky. Tento recept som rozposlal aj svojim známym a každý to…

Papanași

Papanași: Vylepšené šišky na rumunský spôsob

Keď niekedy zavítate do Rumunska, tento sladký dezert musíte určite ochutnať. Ak náhodou držíte diétu, tak ju nechajte doma. Keď raz ochutnáte papanași, o diéte už nebude chcieť počuť. Pri návšteve tejto krajiny si zrazu dáte záväzok, aspoň jedno papanași denne!

omelette-arnold-bennett

Omeleta Arnolda Bennetta

Raz dávnejšie som si chcel pripraviť večeru a nevedel som čo konkrétne. Pozriem do chladničky a bola tam údena makrela. Z toho veľmi asi nepripravím a recept som nepoznal na to žiaden, iba to zjesť. Ale skúsil som google a narazil som na úplny skvost. Príprava je síce trochu zdĺhavejšia, ale na druhej strane,

Maďarský langoš

Langoše na maďarský spôsob

Čo sme si užívali po ceste Maďarskom aj Rumunskom boli langoše. Na prekvapenie boli úplne iné, ako my ich poznáme a hlavne sa podávajú aj na sladko.

Nezabudni o tom povedať aj ostatným

Chýba ti niečo v článku?

Môžeš nám napísať a opýtať sa.  My túto informáciu dodatočne doplníme aj do článku.

Náš Instagram