Skip to content

Poké: Ako si ho pripraviť doma

CK Knirsch 28. októbra 2022

Približná doba čítania: 7 minút

Už aj u nás na Slovensku je veľké množstvo prevádzok ktoré ponúkajú “Poke bowl”, čo je miska s ryžou, množstvom zeleniny a prípadne s nejakým mäsom, rybou či tofu. Ale vedeli ste, že toto jedlo pochádza z Havaja? A ani nie je veľmi komplikované a náročné na čas ho pripraviť doma?

Originál

Tradičné havajské poke pozostáva z ryby, ktorá bola vypitvaná, zbavená kože a kostí. Tradičné havajské poke môže pozostávať z kociek surovej ryby, cibule maui, inamony (pražený, drvený a solený kandizovaný orech), zelenej cibuľky a/alebo sezamového oleja.

Dnešné havajská verzia bola silne ovplyvnená japonskou a inou ázijskou kuchyňou, ako napríklad pridanie ryže, či použitie sójovej omáčky, sezamových semienok, wasabi, lososa namiesto tradičných omáčok. Kontinentálna kuchyňa ešte viac prispôsobila toto tradičné jedlo.

Suroviny

Na prípravu poké misky toho nebudete potrebovať veľa, a celková chuť je veľmi ovplyvnená kvalitou samotných surovín. Samotná kombinácia už je na vás.

Príprava poké

Ryža

Už dlhý čas nekupujeme ryžu v slovenských hypermarketoch a iných obchodoch. Podstatne bohatší a rozmanitejší výber ponúkajú ázijské obchody. A dovolím si podotknúť, že aj podstatne chutnejšiu. Zájdite napríklad do Foodland-u a nebudete si vedieť vybrať z množstva ponúkanej ryže.

Osobný tip: Veľmi sme si obľúbili ryžu “Royal Umbrella: Thai Jasmine Rice”. Ako už napovedá názov jedná sa o jazmínovú ryžu ktorá má nádhernú a jemnú vôňu. Je to najpredávanejšia ryža v Thajsku a získala už niekoľko ocenení ako najlepšia ryža. Ak ju raz ochutnáte, už nebudete chcieť inú.

Royal Umbrella: Thai Jasmine Rice

Zelenina

Výber zeleniny je čisto individuálna záležitosť. Určite by sa malo jednať o čerstvú zeleninu s intenzívnou chuťou. Môžete použiť mladú cibuľku (radšej tie tenšie), reďkovku, mrkvu, mladý špenát (príp. iný šalát), papriku, uhorku, … Fantázii sa medze nekladú.

Určite použite aj edamame. Jedná sa o nezrelé sójové bôby a majú miernu sladkastú chuť. Takmer ako náš hrášok. Navyše má nízky obsah kalórií a vysoký obsah vlákniny. A dobrou správou je, že sa občas vyskytuje aj v bežných obchodoch. Do svojej ponuky ho natrvalo zaradil napr. Kaufland.

Pripravene suroviny

Mäso, ryby alebo tofu

Výber mäsa je rovnako dôležitý, ako výber zeleniny. Kvalita tu dvojnásobne ovplyvní celkovú chuť. A ani tu nie je človek obmedzený nejakými pravidlami. Môžete zvoliť napríklad vykostené kuracie stehná marinované v teryaki omáčke, alebo grilované bravčové mäso.

Najideálnejšia je samozrejme ryba, s ktorými je u nás menší problém, aj keď nie je nemožné zohnať čerstvé ryby. Možno sa zdá, že najjednoduchším riešením je konzervovaný tuniak. Ale väčšina konzervovaného tuniaka v ponuke je drvený. Vo veľkých kusoch sme našli iba od značky Sun&Sea. Kvalita sa odráža aj na cene.

Našim tipom je aj losos. Nie ten z našich obchodov, ale tentoraz zo siete Mix Markt, čo je vlastne reťazec supermarketov ktorý ponúka výrobky zo SNŠ (bývalé zväzové republiky Sovietskeho zväzu), pobatských štátov a balkánského regiónu. Tu nájdete lososa naozaj vynikajúceho hneď za pultom.

Pre veganov je ideálnou alternatívou zvoliť tofu. A takisto, ako väčšinu surovín nekupujeme v našich obchodoch, aj tofu kupujeme v ázijských potravinách.

Príprava / Postup na poké

Každý máte určite svoj postup uvarenia ryže. Ak ste si zabezpečili vyššie spomenutú thajskú ryžu, tak ju najprv opražte na ghee (prepustené maslo), následne ju zalejte vodou, približne 1 cm nad ryžou a nechajte prikrytú variť. Ak je tam ešte polovica vody, iba ju jemne premiešajte a nechajte variť, kým nie je v panvici žiadna voda. Potom stačí odstaviť, a nechať prikryté “dôjsť”.

Počas varenia ryže si môžete nakrájať všetku potrebnú zeleninu a pripraviť ostatné suroviny. Ak máte zmrazený edamame, ten stačí ho uvariť 5 minút v mierne slanej vode.

Mäso by ste už mali mať vopred pripravené.

Príprava omáčky

Samotnú omáčku je veľmi jednoduché pripraviť. Stačí mať len tri suroviny: Majonézu, Srirachu, a citrón. To, v akom pomere ich zmiešate je tiež individuálna zaležitosť. Sriracha je najpoužívanejším dochucovadlom v thajskej a vietnamskej kuchyni a dodá omáčke trochu správnej chute a citrón zas sviežosť v podobe kyslosti. Viem len povedať, že nikdy jej nie je dosť.

Nakladanie

Akonáhle máte všetko pripravené môžete začať kombinovať. Na spodok misky dáte dostatok horúcej ryže na ktorú nakladáte jednotlivé suroviny. Kombinácia horúceho a studeného je jednou z mnohých zložiek, ktorá vám určite zachutí.

Poké

Na záver to môžete ešte posypať sezamom a čiernou rascou. Dobrú chuť.

Havajské jedlo
Výsledok

Prečítaj si ďalšie články

Uganda Rolex

Ugandské Rolex-ky

Rolex je v Ugande obľúbené jedlo, ktoré kombinuje vaječnú omeletu so zeleninou zabalenú v čapátí. Je veľmi rýchle na prípravu a dá sa jesť kedykoľvek počas dňa, od raňajok až po obed, alebo na večeru či desiatu. Tento nápad vznikol vďaka kreativite predavača čapátí v regióne Busoga, potom sa rozšírilo jedlo do Wandegeya pri univerzite…

Maďarský langoš

Langoše na maďarský spôsob

Čo sme si užívali po ceste Maďarskom aj Rumunskom boli langoše. Na prekvapenie boli úplne iné, ako my ich poznáme a hlavne sa podávajú aj na sladko.

omelette-arnold-bennett

Omeleta Arnolda Bennetta

Raz dávnejšie som si chcel pripraviť večeru a nevedel som čo konkrétne. Pozriem do chladničky a bola tam údena makrela. Z toho veľmi asi nepripravím a recept som nepoznal na to žiaden, iba to zjesť. Ale skúsil som google a narazil som na úplny skvost. Príprava je síce trochu zdĺhavejšia, ale na druhej strane,

Bliny

Oladyi: Ovládni staro-ruské palacinky s tajnou náplňou

Nedávno sme objavili v zákutiach ruského internetu recept na “iné” lievance, či typické ruské blini. Ak miluješ palacinky, oladyi si obľúbiš ešte viac. Každá ruská bábuška pripravuje oladyi na raňajky a je to verzia amerických palaciniek, ktorá je však nadýchanejšia a chutnejšia.

Nezabudni o tom povedať aj ostatným

Chýba ti niečo v článku?

Môžeš nám napísať a opýtať sa.  My túto informáciu dodatočne doplníme aj do článku.