Skip to content

Ugandské Rolex-ky

CK Knirsch 10. mája 2021

Približná doba čítania: 5 minút

Rolex je v Ugande obľúbené jedlo, ktoré kombinuje vaječnú omeletu so zeleninou zabalenú v čapátí. Je veľmi rýchle na prípravu a dá sa jesť kedykoľvek počas dňa, od raňajok až po obed, alebo na večeru či desiatu. Tento nápad vznikol vďaka kreativite predavača čapátí v regióne Busoga, potom sa rozšírilo jedlo do Wandegeya pri univerzite Makerere. Čoskoro sa táto pochúťka rozšírila po celej Ugande.

Prečo Rolex?

Kedysi predavači, ktorí túto pochúťku vyrábali, volali “Rolled Eggs” (rolované vajcia) – nič viac. Ale keď sa to snažili domorodci povedať po anglicky, znelo “Rolled Eggs” návštevníkom ako “Rolex”. Postupne sa tento (celkom zábavný) nesprávny výklad uchytil.

Ako sa pripravuje Rolex?

Na prípravu Rolex v pravom ugandskom nefalšovanom duchu je potrebné dodržať niekoľko krokov.

  • Najprv sa vyber do Ugandy
  • Nájdi si správnu dedinu a postav si vozík s jedlom
  • Na rozmiešanie ingrediencií sa musí použiť hrnček alebo šálka. Do nej sa ti zmestia všetky prísady vrátane zeleniny (paradajky, fialová cibuľa a kapusta) a dvoch vajec
  • Zmes sa musí vyliať na horúcu, dobre naolejovanú panvicu a rozotrieť tou istou lyžicou, ktorú si použil na šľahanie vajec (treba myslieť ako predavač, nemá zmysel zašpiniť toho viac, ako je potrebné)
  • Po upečení jednej strany otoč placku. Spodná strana bude menej hnedá, ale budeš vidieť všetky prísady. Štipka soli to určite vylepší.
  • Po otočení placky pridaj placku čapátí. Para vychádzajúca z vajec zmäkčí čapátí a uľahčí následné zrolovanie
  • Zrolované rolexky zabaľ do novín. Vsiakne to akýkoľvek olej a chráni ruky pred popálením

Príprava Rolex doma

Ak si chceš doma pripraviť Rolex, nemusíš hneď cestovať do Ugandy. Je to naozaj veľmi jednoduché a veľmi variabilné. Množstvo si prispôsob podľa počtu stravníkov. Budeš potrebovať:

Ingrediencie

  • vajcia
  • najemno nakrájanú zeleninu podľa chuti
  • olej alebo prepustené maslo ghee
  • čapátí placky

Postup

Do veľkej misy rozklepneš daný počet vajec (pre 4-5 osôb kľudne aj 10 vajec). Pridaj trochu soli a v primeranom množstve nakrájanú zeleninu. Je to celé na tvojej fantázii. Cibuľa je určite základ. Zmes môžeš dokombinovať napr. reďkovkami, mrkvou, hráškom, paprikou…. ideálne je na to, aktuálna sezónna zelenina.

Panvicu si zohrej na vysokú teplotu (čím horúcejšia, tým lepšie) a pridaj olej. Nezabudni, že olej ti omeleta vsiakne, preto radšej používame ghee. Vylej zmes vajec a zeleniny na panvicu, ideálne takej veľkosti, ako máš placku čapátí. Opeč jednu stranu do stavu, kedy už začínaš mať vrchnú stranu viac tuhú ako riedku. Následne otoč a vrch prikry plackou. Približne rovnaký čas opeč aj druhú stranu. Ak si myslíš, že je omeleta hotová, môžeš jedlo zrolovať na tanieri.

My to robíme priamo na panvici, že ešte raz to otočíme tak, aby placka čapátí bola dole a zrolujeme priamo na panvici. Má to výhodu, že placku o niečo viac opečieme a pri každom preložení to zachováva svoj tvar. A až zrolovanú placku preložíme na tanier.

Toto jedlo si určite rýchlo zamiluješ. Jednoduché a rýchle na prípravu. Dá sa naozaj jesť v akúkoľvek dennú či nočnú hodinu a dokonca aj studené, takže ideálne na pribalenie deťom na desiatu. Nič ti nebráni to prípadne jesť s nejakým dresingom.

Prečítaj si ďalšie články

Palacinky

Oživte Váš tanier ružovými palacinkami!

Pri denno dennom browsovaní na nete ma zaujal tento recept na palacinky už len obrázkom, tak som si naň klikol. Už podľa fotiek to je úplná pastva pre oči. Dokonca ani samotný recept nie je ťažký a zvládne ho každý, kto už raz robil palacinky. Tento recept som rozposlal aj svojim známym a každý to…

Bliny

Oladyi: Ovládni staro-ruské palacinky s tajnou náplňou

Nedávno sme objavili v zákutiach ruského internetu recept na “iné” lievance, či typické ruské blini. Ak miluješ palacinky, oladyi si obľúbiš ešte viac. Každá ruská bábuška pripravuje oladyi na raňajky a je to verzia amerických palaciniek, ktorá je však nadýchanejšia a chutnejšia.

Uganda Rolex

Ugandské Rolex-ky

Rolex je v Ugande obľúbené jedlo, ktoré kombinuje vaječnú omeletu so zeleninou zabalenú v čapátí. Je veľmi rýchle na prípravu a dá sa jesť kedykoľvek počas dňa, od raňajok až po obed, alebo na večeru či desiatu. Tento nápad vznikol vďaka kreativite predavača čapátí v regióne Busoga, potom sa rozšírilo jedlo do Wandegeya pri univerzite…

Brioška

Jedna brioška je málo

Ak raz ochutnáte naozaj domácu briošku a navyše ešte teplú, nikdy už nebudete chcieť inú. A príprava je veľmi jednoduchá, len škoda, že treba tak dlho čakať na finále.

Nezabudni o tom povedať aj ostatným

Chýba ti niečo v článku?

Môžeš nám napísať a opýtať sa.  My túto informáciu dodatočne doplníme aj do článku.