Jaskyňa Kaltbach
Domov / Svet / Európa / Švajčiarsko
22 miliónov rokov stará pieskovcová jaskyňa je prirodzeným prostredím pre vynikajúci syr.
Približná doba čítania: 3 minúty
Vo zvlnených zelených údoliach alpského údolia, kde mraky plávajú proti zasneženým horám, kde sa na zelených lúkach pasú pokojné kravy, sa v jaskyni vyformovanej z prehistorického morského dna ukrýva také slávne kulinárske tajomstvo, že jeho odkaz prechádza celým svetom: od bukolickej idyly švajčiarskeho údolia pár kilometrov od Luzernu až po váš supermarket v susedstve.
Mnohí zákazníci, ktorí prechádzajú uličkou so syrmi v miestnom obchode s potravinami, ťažko prehliadnu malé kliny Emmi Le Gruyère v priesvitných obaloch s modrým logom spoločnosti a švajčiarskym krížom na vrchu. Málokto však vie, že syr starostlivo dozrieva v jaskyni Kaltbach, ktorá sa nachádza v jaskyni pripomínajúcej tunel v pohorí Santenberg s klimatickými podmienkami vhodnými na zrenie syra. Chladný podzemný labyrint jaskyne Kaltbach je prirodzeným inkubátorom pre 156 000 koliesok syra, väčšinou gruyère a ementál.
Viac ako kilometer sa tiahnu naskladané police, ktoré celoročne udržiavajú teplotu okolo 10 stupňov Celzia, a chladné vody rieky (Kaltbach znamená “studená rieka”), ktorá preteká jaskyňou, udržiavajú vlhkosť na úrovni približne 96 %. Jedinečná klíma jaskyne a pôsobenie minerálnych usadenín na pieskovci na syr vytvárajú charakteristickú chuť a vôňu a dodávajú syrom charakteristickú tmavohnedú farbu.
Jaskyniari, podobne ako umelci, ktorí pracujú na svojom majstrovskom diele, každých 7 až 10 dní otáčajú, umývajú a natierajú kolieska soľným roztokom. Syry zostávajú v jaskyni najmenej deväť mesiacov a sú starostlivo sledované, kým nedosiahnu správnu vôňu a textúru. Umenie starostlivosti o syr a určovania jeho zrelosti sa nazýva zušľachťovanie syra a v Kaltbachu sa odovzdáva z generácie na generáciu, pričom o tomto vzdelávaní nie sú žiadne písomné záznamy.
Jaskyňa bola objavená v roku 1953 ako prirodzené prostredie na zrenie syrov, keď miestnym syrárom došli skladovacie priestory a začali ich uchovávať v Kaltbachu. V roku 1993 jaskyňu získala spoločnosť Emmi a odvtedy v nej skladuje a necháva zrieť svoje najlepšie syry. Prínos tejto pokojnej jaskyne vo švajčiarskych horách pre svetové syrárne by už nemal zostať nepovšimnutý.
Súvisiace značky
Švajčiarsko ponúka ďalšie miesta
Švajčiarsko - Krátke info
- Miestny názov: Švajčiarska konfederácia
- Hlavné mesto: Bern
- Úradné jazyky: nemčina, taliančina, švajčiarska rétorománčina, francúzština
- Štátne zriadenie: federatívna republika
- Rozloha: 41 284 km²
- Počet obyvateľov: 8 654 622
Hustota obyvateľstva: 209.64 /km² - Mena: Švajčiarsky frank
- Kód meny: CHF
- Kurz (za 1€ dostanete):
- CHF: 0.939
- Daň: 3.8%, 3.7%, 2.6%, 2.5%, 8.1%, 7.7%
- HPI Index: 60.1
- Medzinárodný kód: CH/CHE
- Doména: .ch
- Telefón: +41
- Typ zásuvky: SN 441011, Europlug
- Napätie a frekvencia: 230V / 50Hz
- Medzinárodný vodičský preukaz: podľa Viedenského dohovoru
- Smer jazdy: vpravo
- Viza: Sloboda pohybu
- Platnosť pasu: 3 mesiace po skončení pobytu
Blízke miesta do +/- 300km
- Lev z Luzern 23,3 km
- Park Bruna Webera 34,5 km
- Najväčšia čokoládová fontána na svete 39,8 km
Mohlo by Vás zaujať
Pozrite si ďalšie zaujímave miesta vo svete, ktoré stoja za naplánovanie ďalšej cesty.
Panteón Matky Bulharska
Vojna medzi Srbskom a Bulharskom vypukla v roku 1885 kvôli územnému sporu. Hoci bulharská armáda…
Žabia krajina
Ako by to vyzeralo, keby žaby boli tesármi? Čo keby chodili do školy, hrali tenis…