Jedna brioška je málo
CK Knirsch 29. októbra 2016
Približná doba čítania: 3 minúty
Ak raz ochutnáte naozaj domácu briošku a navyše ešte teplú, nikdy už nebudete chcieť inú. A príprava je veľmi jednoduchá, len škoda, že treba tak dlho čakať na finále.
My to pripravujeme doma v pekárni Kenwood BM450 ku ktorej bola aj brožúra s receptami. Na briošku je aj rôzne množstvo podľa veľkosti, len neodporúčam robiť 1kg verziu. Tu som raz robil a takmer mi “ušla” z pekárne. 750g verzia je ideál, že vyplní celú pekáreň po okraj. Všetko čo potrebujeme, sa väčšinou nachádza v každej domácnosti.
Ingrediencie/veľkosť bochníka | 1000g | 750g | 500g |
mlieko | 280ml | 200ml | 130ml |
vajcia | 2 | 2 | 1 |
maslo | 150g | 120g | 80g |
hladká múka | 600g | 500g | 350g |
soľ | 1½ čaj. lyž. | 1½ čaj. lyž. | 1 čaj. lyž. |
cukor | 80g | 60g | 30g |
sušené kvasnice | 2½ čaj. lyž. | 2 čaj. lyž. | 1 čaj. lyž. |
S postupom si netreba robiť žiadnu ťažkú hlavu. Stačí všetko nahádzať do jednej nádoby. Dokonca neriešim, že maslo by malo byť rozpustené, mlieko izbovej teploty či špeciálna biela chlebová múka. Občas vystriedam i obyčajný biely cukor za hnedý či trstinový. Pre chuť môžte do cesta ešte prihádzať napr. sušené hrozienka.
Teraz stačí len v pekárni navoliť vhodný program a čakať. Program by mal byť taký aby dostatočne premiesilo cesto (dosť podstatná vec pre nadýchanú briošku) a samozrejme nakysnúť. Naša pekáreň má na to priamo program a celý trva asi 3½ hodiny.
Asi ¾ hodinu pred koncom začína piecť. To už brioška vyliezla zo svojej nádoby a tlačí sa na vrchné veko. To je dobrý signál na to, aby sa vytiahlo maslo z chladničky. Posledných 10 min. pred koncom už pri pekárni slintá celá rodina. Len čo skončí program, vrhneme sa na to ako smečka hladných vlkov a po chvíli polovica briošky sa nachádza v našich žalúdkoch. Druhá polovica určite skončí kým pôjdeme spať. Dobrú chuť.
Prečítaj si ďalšie články
Poké: Ako si ho pripraviť doma
Už aj u nás na Slovensku je veľké množstvo prevádzok ktoré ponúkajú “Poke bowl”, čo je miska s ryžou, množstvom zeleniny a prípadne s nejakým mäsom, rybou či tofu. Ale vedeli ste, že toto jedlo pochádza z Havaja? A ani nie je veľmi komplikované a náročné na čas ho pripraviť doma?
Jedna brioška je málo
Ak raz ochutnáte naozaj domácu briošku a navyše ešte teplú, nikdy už nebudete chcieť inú. A príprava je veľmi jednoduchá, len škoda, že treba tak dlho čakať na finále. My to pripravujeme doma v pekárni Kenwood BM450 ku ktorej bola aj brožúra s receptami. Na briošku je aj rôzne množstvo podľa veľkosti, len neodporúčam robiť…
Bhapa Doi
Tento mimoriadne jednoduchý recept pochádza z Indie, konkrétne z oblasti Západného Bengálska. Jeho názov v preklade znamená “parený jogurt”, čo vystihuje jeho spôsob prípravy.
Jahodový koláč Tsvetaeva: Obľúbený dezert ruskej poetky
Je prekvapujúce, že je stále záhadou, prečo tento koláč, ktorý je obľúbený v mnohých ruských rodinách, nesie meno jednej z najikonickejších ruských poetiek Mariny Tsvetaeva. Podobný koláč sa kedysi spomínal v memoároch Tsvetaeovej sestry Anastasie. V detstve na dači počas leta radi jedli koláče s kyslou smotanou a jablkovou príchuťou. V spomienkach však chýba konkrétny…