Skip to content

Jedna brioška je málo

CK Knirsch 29. októbra 2016

Približná doba čítania: 3 minúty

Ak raz ochutnáte naozaj domácu briošku a navyše ešte teplú, nikdy už nebudete chcieť inú. A príprava je veľmi jednoduchá, len škoda, že treba tak dlho čakať na finále.

My to pripravujeme doma v pekárni Kenwood BM450 ku ktorej bola aj brožúra s receptami. Na briošku je aj rôzne množstvo podľa veľkosti, len neodporúčam robiť 1kg verziu. Tu som raz robil a takmer mi “ušla” z pekárne. 750g verzia je ideál, že vyplní celú pekáreň po okraj. Všetko čo potrebujeme, sa väčšinou nachádza v každej domácnosti.

Suroviny na Briošku

Ingrediencie/veľkosť bochníka 1000g 750g 500g
mlieko 280ml 200ml 130ml
vajcia 2 2 1
maslo 150g 120g 80g
hladká múka 600g 500g 350g
soľ 1½ čaj. lyž. 1½ čaj. lyž. 1 čaj. lyž.
cukor 80g 60g 30g
sušené kvasnice 2½ čaj. lyž. 2 čaj. lyž. 1 čaj. lyž.

S postupom si netreba robiť žiadnu ťažkú hlavu. Stačí všetko nahádzať do jednej nádoby. Dokonca neriešim, že maslo by malo byť rozpustené, mlieko izbovej teploty či špeciálna biela chlebová múka. Občas vystriedam i obyčajný biely cukor za hnedý či trstinový. Pre chuť môžte do cesta ešte prihádzať napr. sušené hrozienka.

Suroviny briošky v pekárni
Teraz stačí len v pekárni navoliť vhodný program a čakať. Program by mal byť taký aby dostatočne premiesilo cesto (dosť podstatná vec pre nadýchanú briošku) a samozrejme nakysnúť. Naša pekáreň má na to priamo program a celý trva asi 3½ hodiny.

Kysnutie Brioška
Vykysnutie Brioška
Asi ¾ hodinu pred koncom začína piecť. To už brioška vyliezla zo svojej nádoby a tlačí sa na vrchné veko. To je dobrý signál na to, aby sa vytiahlo maslo z chladničky. Posledných 10 min. pred koncom už pri pekárni slintá celá rodina. Len čo skončí program, vrhneme sa na to ako smečka hladných vlkov a po chvíli polovica briošky sa nachádza v našich žalúdkoch. Druhá polovica určite skončí kým pôjdeme spať. Dobrú chuť.

Brioška už lezie
Brioška hotová
Pripravená brioška

Prečítaj si ďalšie články

Poké

Poké: Ako si ho pripraviť doma

Už aj u nás na Slovensku je veľké množstvo prevádzok ktoré ponúkajú “Poke bowl”, čo je miska s ryžou, množstvom zeleniny a prípadne s nejakým mäsom, rybou či tofu. Ale vedeli ste, že toto jedlo pochádza z Havaja? A ani nie je veľmi komplikované a náročné na čas ho pripraviť doma?

Brioška

Jedna brioška je málo

Ak raz ochutnáte naozaj domácu briošku a navyše ešte teplú, nikdy už nebudete chcieť inú. A príprava je veľmi jednoduchá, len škoda, že treba tak dlho čakať na finále. My to pripravujeme doma v pekárni Kenwood BM450 ku ktorej bola aj brožúra s receptami. Na briošku je aj rôzne množstvo podľa veľkosti, len neodporúčam robiť…

parený jogurt

Bhapa Doi

Tento mimoriadne jednoduchý recept pochádza z Indie, konkrétne z oblasti Západného Bengálska. Jeho názov v preklade znamená “parený jogurt”, čo vystihuje jeho spôsob prípravy.

Recept na ruský koláč

Jahodový koláč Tsvetaeva: Obľúbený dezert ruskej poetky

Je prekvapujúce, že je stále záhadou, prečo tento koláč, ktorý je obľúbený v mnohých ruských rodinách, nesie meno jednej z najikonickejších ruských poetiek Mariny Tsvetaeva. Podobný koláč sa kedysi spomínal v memoároch Tsvetaeovej sestry Anastasie. V detstve na dači počas leta radi jedli koláče s kyslou smotanou a jablkovou príchuťou. V spomienkach však chýba konkrétny…

Nezabudni o tom povedať aj ostatným

Chýba ti niečo v článku?

Môžeš nám napísať a opýtať sa.  My túto informáciu dodatočne doplníme aj do článku.