Kúsok Gruzínska v centre Bratislavy
CK Knirsch 20. mája 2019
Približná doba čítania: 6 minút
Z našej dovolenky z Gruzínska sme si doniesli veľa zážitkov, ktoré si si mohol aj ty prečítať. A ako každá krajina, má táto tiež svoju špecifickú kuchyňu, ktorá nám až neuveriteľné chutila. O to väčšie nadšenie bolo, keď sme objavili v Bratislave reštauráciu, ktorá ponúka jedlo z tejto krajiny.
Gruzínske jedla
Do našej pamäte a chuťových pohárikov sa zapísali najmä jedlá ako Chačapuri, Chinkali a Odžachuri. Najmä Chačapuri na akýkoľvek spôsob sme si dávali takmer vždy po našej ceste naprieč Gruzínskom. A práve to sme sa rozhodli otestovať.
Reštaurácia Nobile
Priestory tejto reštaurácie sú umiestnené priamo v srdci centra mesta Bratislava na Hviezdoslavovom námestí oproti hotelu Carlton. Pre tých skôr narodených, je to namiesto detskej cukrárne.
Príležitosť na otestovanie sa vyskytla počas akcie “Noc múzeí a galérii“, keď sme sa nachádzali v meste a rozmýšľali kam na večeru. Skúsili sme návštevu bez rezervácie a napriek množstvu hokejových fanúšikov v meste, vnútro reštaurácie zívalo takmer absolútnou prázdnotou. Pripisovali sme to aj času a možno tiež o niečo vyšším cenám, ako sme zvyknutí.
Chačapuri na slovenský spôsob
Najprv pre vysvetlenie. Názov jedla je spojením gruzínskych slov “chača” = tvaroh, hrudkovitý syr a “puri” = chlieb. A tak ako je opísane, tak to vlastne aj je. Je to kapsa z chlebového cesta naplnená syrom, uprostred máte surové vajce a priložený kúsok masla. Keď vám to donesú, musí byť syr horúci, aby sa vajce v tom uvarilo. Ale nenechať si ho uvariť v celku, ale rozmiešať ho v syre spolu s maslom. Boli sme naozaj veľmi zvedaví, čo nám donesú.
Nemilé prekvapenie
Keď nám priniesli na stôl v reštaurácii Nobile Chačapuri na stôl, už na pohľad sme vedeli, že to nie je ono. Veď si porovnaj sám.
Tých rozdielov vidieť viac. Na prvý pohľad vidíš hneď, že maslo chýba, syr je úplne iný a cesto na pohľad iné. A bohužiaľ všetko bolo iné. Syr bol vlažný, čiže vajce sa nám v tom neuvarilo a aj samotný syr bol iný. Navyše cesto bolo tzv. “pizzové” a nie chlebové. Pre nás veľké sklamanie.
Dokonca, ako sme sa neskôr dozvedeli po našej kritike, tak syr si vyrábajú sami z vlastných kráv chovajúcich pri Nitre. Pritom je možné priamo v Bratislave (v centre mesta) zakúpiť originálny gruzínsky syr Suluguni.
Nie je to také zlé
Zas, aby sme len nekritizovali. Jedlo bolo dobré, pre tých, ktorí nepoznajú originál. Ale keď poznáš, ako to má chutiť, budeš sklamaný. Ešte sa snažili obhájiť sa, že im to pečie gruzínska “bábuška”, ktorá odtiaľ pochádza, ale keď použiješ naše suroviny, tak nemáš šancu. Naozaj aspoň ten syr a teplotu mohli dodržať.
Prehnané ceny
Vedeli sme, že ceny jedál sú o niečo vyššie. Treba predsa z niečoho platiť lukratívne priestory v centre mesta. Chačapuri v Gruzínsku je jedno z najlacnejších a najbežnejších jedál. U nás za neho zaplatíš 12.50,- €! V poriadku, nechodíme sem každý deň.
Ďalším úplne bežným nápojom v Gruzínsku je minerálna voda Borjomi. Ale že za ňu zaplatíme 4.10,- €, sa nám vôbec nesnívalo. Len si porovnaj koľko stojí v ruskom obchode na Palisádoch: 1.80,- €! Na webe majú ešte cenu 3.50,- €, ale na mieste v nápojovom lístku už inú.
Ešte taký postreh. Oblasť Kaukazu, kam spadá aj Gruzínsko, je povestná svojim jednodruhovým čiernym čajom, tzv. “gruzínsky čaj”. V ponuke ho vôbec nemali. Dokonca ani ruskú čajovú zmes. Iba klasický English breakfast. To je BIG FAIL!
Stojí to za ešte jednu návštevu?
Za nás môžeme povedať, že určite nie! Reštaurácia sa luxusne tvári iba navonok. Priestor s detským kútikom, ktorý je schovaný pri toaletách, je nejaký polo-sklad a o toaletách radšej pomlčíme. S úrovňou by spadali tak do rovnakej kategórie s lacnými podnikmi ktorých na našich sídliskách nájdeš dosť. Aj tie sú občas v lepšom stave.
Za cenu jednej večere už máme spiatočnú letenku do Gruzínska na originálne Chačapuri. Už chápeš, prečo sme schopní letieť len na večeru do Madridu? 😉 Ak dostaneme najbližšie chuť na Chačapuri, zaletíme do Gruzínska!
Aktualizácia
Reštaurácia je k jún/2020 už trvalo zatvorená! Našťastie je podstatne lepšia a chutnejšia alternatíva v Bratislave neďaleko hradu.
Prečítaj si ďalšie články
Keď ráno v meste hľadáte, kde sa najesť
Určite každý neznáša, keď vám váš lekár povie: “Na vyšetrenie dôjdite o 07:00 ráno na lačno“. To by sme vraždili už dvojnásobne. Nekresťanský čas pre vstávanie a navyše bez kávy.
Takmer profesionálne cestopisy
Z každej trochu dlhšej dovolenky si späť donesiem približne 2.500 fotografií. Fotené sú či už zrkadlovkou alebo telefónom. Už hneď prvou úlohou je ich zálohovať. Našťastie toto mám zautomatizované. Stačí ich nasypať do Adobe Lightroom a o ostatok sa už postarajú automatizované úlohy, ako prekopírovanie na domáci NAS server a upload do služby Flickr. Ale…
Obrazom: Deň vodáctva 2017
Tento weekend popri akcii Bratislavské mestské dni 2017 sa v nedeľu uskutočnila aj akcia Deň vodáctva. V karloveskej zátoke neďaleko Botanickej záhrady ste si mohli otestovať rôzne plavidlá. Ak vás toto omrzelo, alebo ste chceli niečo viac, mohli ste sa nechať “spláchnuť” z Devína naspäť do mesta za príplatok 5€ na cestu.
Každý mesiac nový exponát v Šrot parku
Poznáš netradičný Šrot park v Devínskej Novej Vsi? Majiteľ galérie recykluje staré železo do nových tvarov a dáva odpadu ešte druhú šancu. Túto galériu otvoril len pred pár mesiacmi (jeseň 2019) a už vtedy mala množstvo exponátov. Pri rozhovore s tvorcom sme sa dozvedeli jeho jeden z mnohých plánov, ktorý núti k opakovanej návšteve.