Skip to content

Kláštorná pivnica Alaverdi

Mnísi v empírovom údolí rieky Alazani si zachovali tisícročnú tradíciu výroby vína.

Približná doba čítania: 4 minúty

Návšteva kláštora Alaverdi, ktorý stojí osamelo uprostred nádherného pohoria Veľký Kaukaz, je ako vstup do raja. Tento kláštor, ktorý sa rozprestiera na kulise prílivu mrakov na azúrovej gruzínskej oblohe, založil v 6. storočí asýrsky mních Joseph Alaverdeli. Súčasnú katedrálu – gruzínskeho pravoslávneho vyznania – dal v 11. storočí postaviť kráľ Kvirike, vládca regiónu Kakheti.

Z diaľky vyzerá kláštor stroho, ako pevnosť. Vnútri sa rozprestierajú rozľahlé pozemky s vlastnými vinicami, kde sa pestuje viac ako sto odrôd hrozna; kamenné schody vedú na otvorené nádvoria; monumentálne oblúky a vysoké stropy odhaľujú starobylé nápisy a takmer vyblednuté fresky Panny Márie a svätého dieťaťa.

Väčšina návštevníkov prichádza do Alaverdi ani nie tak za božským, ako za dionýzovským zážitkom. Tu, v kláštornej marani alebo vínnej pivnici, mnísi vyrábajú víno spôsobom, akým sa v Gruzínsku vyrába už viac ako 8 000 rokov, v obrovských hlinených nádobách zakopaných do zeme, nazývaných qvevri.

Kláštorná pivnica Alaverdi, Gruzínsko

Mnísi radi hovoria, že opojná vôňa vína sa šíri z týchto hlinených nádob cez celý kláštorný areál. Pôvodné qvevri z 11. storočia, je stále vystavené. V tom čase sa v kláštore vyrábalo 2 000 až 4 000 litrov vína ročne. Nie je jasné, kedy sa výroba vína v Alaverdi zastavila, ale po odkrytí archeologických zvyškov pôvodného qvevri sa pivnica pomaly obnovila a v roku 2006 sa výroba vína začala nanovo. Piati mnísi pracujúci v marani odvtedy vyrobili státisíce fliaš vína.

V marani stále stojí tradičný drevený lis, v ktorom vinári lisovali hrozno nohami. Vyzerá trochu ako vykopané kanoe a je vyrobený z kmeňa celého stromu. Slávne gruzínske vína jantárovej farby sa vyrábajú tak, že sa rozdrvené hrozno so šupkou vloží do nádob qvevri a nechá sa prirodzene kvasiť, pričom tento proces trvá šesť mesiacov. Hrnce sa utesnia čerstvou hlinou a potom sa zasypú pieskom a kamením, aby sa do nich nedostala vlhkosť. Niekoľko murovaných kruhov na leštenej kamennej podlahe pivnice označuje miesta, kde boli qvevri zakopané. Keď mnísi po šiestich mesiacoch (zvyčajne na jar) otvoria qvevri, kašovitá hroznová usadenina klesne na dno. V súčasnosti sa v kláštornej pivnici vyrábajú aj vína v oceľových nádržiach a dubových sudoch.

Kláštorná pivnica Alaverdi, Gruzínsko

Vína z qvevri sú vďaka kontaktu so šupkami hrozna veľmi trieslovité. Majú zvyčajne orechovú chuť s vrchnými tónmi marhúľ a broskýň a zemitú vôňu pripomínajúcu túru lesom. Fľaše sú označené signatúrou pivnice, na všetkých je uvedené “od roku 1011”, teda od roku, keď boli vyrobené prvé vína. Mnísi s obľubou hovoria, že ideálny časový harmonogram pôžitku z vína je vyrobiť ho, keď sa narodí dieťa, a vypiť ho, keď sa dieťa zosobášilo.

Gruzínsko ponúka ďalšie miesta

Gruzínsko - Krátke info

, vlajka

Miestny názov: Sakartvelo
Hlavné mesto: Tbilisi
Úradné jazyky: gruzínčina, ruština, arménčina, azerbajdžančina
Štátne zriadenie: poloprezidentská republika
Dátum vzniku: 25. decembra 1991
Rozloha: 69700 km²
Časové pásmo: UTC +4:00
Mena: gruzínske lari
Kód meny: GEL
Kurz (za 1 € dostaneš): ERROR GEL
Medzinárodný kód krajiny: GE
Internetová doména: .ge
Predvoľba telefónneho čísla: +995

Blízke miesta do +/- 300km