Stredoázijské centrum Plov
V tejto obrovskej jedálni pretekajú obrovské kotly s obľúbeným uzbeckým pokrmom z ryže.
Približná doba čítania: 2 minúty
Plov je bežné jedlo v celej Strednej Ázii. Najmä Uzbeci z neho však urobili jedinečnú národnú posadnutosť. Túto posadnutosť naplno oslavujú v Stredoázijskom centre Plov v Taškente.
Typický plov pozostáva z ryže, mrkvy a mäsa, ktoré sa varia spolu, ale každý kút Uzbekistanu si pripravuje svoju vlastnú verziu a tvrdí, že má tú najlepšiu. Plov je pre Uzbekov nielen dôležitým zdrojom potravy, ale predstavuje aj pohostinnosť, komunitu a identitu; nezriedka ho môžete vidieť podávaný na svadbách alebo festivaloch. Na veľkých oslavách dokážu kuchári, ktorým sa hovorí osphaz, pripraviť z jedného kotla (kazan) porcie až pre1000 ľudí.
Jedálny lístok je jednoduchý: plov, šalát a nápoje. Zákazníci si môžu vybrať, koľko ryže, koľko mäsa a či si dajú vajíčko alebo kazy (konská klobása, podobná kazašskému shuzhuku). Každá dávka sa uvarí v obrovskom kazane, ktorý sa vykuruje drevom, a potom sa v obrovskej jedálenskej hale naberie na taniere zákazníkov.
Do tohto centra si už našlo cestu niekoľko turistov, ale stále je to inštitúcia zasvätená jedlu, ktoré je tak uzbecké, ako len môže byť.
Uzbekistan ponúka ďalšie miesta
Uzbekistan - Krátke info
Blízke miesta do +/- 300km
-
3,8 km
-
6,0 km
-
15,1 km