Tongzi Dan
Ak si chceš prečítať tento článok, radšej nemaj pri sebe žiadne jedlo pri tejto "pochúťke".
Približná doba čítania: 2 minúty
Každý rok na jar sa ulice Dongyangu naplnia predajcami ponúkajúcimi sezónnu špecialitu tongzi dan, slovensky “chlapčenské vajcia”. Táto tradičná delikatesa predstavuje vajcia uvarené natvrdo v moči mladých chlapcov. Potom čo sa vajcia v moči uvaria, vyberú sa z nej a olúpu. Olúpané vajcia sa nechajú v tekutine ešte krátko povariť, aby bola chuť skutočne výrazná.
V Dongyang sa chlapčenské vajcia predávajú už stovky rokov. Pach vriacej moči, ktorý sa nesie mestom, miestnym obyvateľom oznamuje, že sa blíži jar. Ľudia vajcia jedia pre ich silnú chuť a údajne liečivé účinky. Pokrm má uľahčovať priechod krvi a znižovať vnútornú teplotu tela. Cez zaryté presvedčenie Číňanov sa lekárom nepodarilo liečivé účinky pokrmu varených v telesných tekutinách preukázať.
Proces zbierania chlapčenskej moči je prekvapivo jednoduchý. Miestne školy vyskladajú na chodby rady plastových kýblikov, do ktorých je chlapcom pod 10 rokov nakázané konať potrebu namiesto toalety. Nazbieraná tekutina sa potom prelieva do obrovských hrncov. Aby sa zaistil aspoň určitý hygienický štandard, majú do kýblikov vykonávať potrebu len zdraví chlapci.
Čína ponúka ďalšie miesta
Čína - Krátke info
Blízke miesta do +/- 300km
-
129,9 km
-
217,3 km
-
242,7 km