Ichimonjiya Wasuke
Tento rodinný podnik 25. generácii ponúka sladkosti už viac ako tisícročie
Približná doba čítania: 2 minúty
Medzi mnohými historickými obchodmi v Kjóte vyniká obchod Ichimonjiya Wasuke, ktorý funguje už viac ako tisíc rokov. Pôvodný majiteľ údajne začal podávať pražené ryžové koláčiky, známe ako aburi-mochi, tým, ktorí navštevovali neďalekú svätyňu Imamiya. V čase hladomoru a moru sa verilo, že obetovanie bambusových špízov tamojším bohom poskytne ochranu pred chorobami.
V Ichiwa, ako sa cukrárni dôverne hovorí, je aburi-mochi jedinou položkou v ponuke. Ryžové koláčiky, ktoré sa takmer nezmenili od dávnych čias, vyrába matriarcha už 25. generácia potomkov zakladateľa. Najprv sa ochutia kinako alebo mletými sójovými bôbmi, potom sa opečú a prelejú sladkou omáčkou z bieleho misa.
Súčasná budova spoločnosti Ichiwa je zložená z viacerých drevených domov, z ktorých najstarší pochádza z konca 17. storočia a najnovší z obdobia Taisho, teda z prelomu 19. a 20. storočia. Vo vnútri sa nachádza studňa, ktorá pochádza ešte zo stredoveku, teda z obdobia pred érou samurajov, a z ktorej sa brala voda na prípravu ryžových koláčov. Hoci sa dnes z hygienických dôvodov nepoužíva, jej prítomnosť dodáva miestu určitý pocit historickej veľkoleposti.
Japonsko ponúka ďalšie miesta
Japonsko - Krátke info
* Informácie sa vzťahujú len k Slovensku a k držiteľom slovenských pasov.
Blízke miesta do +/- 300km
-
4,3 km
-
5,9 km
-
6,3 km